در روزهای اخیر کاربران ایرانی شبکههای اجتماعی با هشتگ «انسولین نیست» توجهها را به کمبود این داروی ضروری بیماران دیابتی جلب کردهاند.حق بشریت
طبق آمار اعلام شده از سوی اسدالله رجب، رئیس انجمن دیابت ایران در تاریخ ۱۲ مهر امسال، ۲۰ درصد جمعیت بالای ۲۰ سال کشور مبتلا به دیابت نوع دو هستند و سالانه حدود ۳۰۰ هزار نفر به شمار افراد مبتلا به دیابت در ایران اضافه میشود. طبق آمارهای اعلام شده حدود ۱۵۰ هزار نفر نیز در ایران مبتلا به دیابت نوع یک هستند.
با این حال از سال گذشته هشدارهایی درباره کمبود انسولین در کشور داده شده بود. اسدالله رجب، رئیس هیات مدیره انجمن دیابت ایران امروز دوشنبه ۱۹ اکتبر (۲۸ مهر) در گفتوگو با ایسنا گفت: «با وجود تحریمها مشکل اصلی در حال حاضر تامین انسولینهای آنالوگ و خارجی است که این هم مسئله جدید نیست.»
وی افزود: «حدود یکسال و نیم قبل، ۳۰۰ سازمان مردم نهاد نامهای برای رئیس سازمان ملل فرستادیم که در آن قید شده بود با وجود تحریمها بیماران ما برای تامین دارو با مشکل مواجهاند. اکنون با کمبود انسولینهای خارجی که به آن انسولین آنالوگ میگویند روبرو هستیم که مهم ترین عامل بروز آن، تحریمها است.»
وی در عین حال معتقد است که انسولینهای تولید داخل کشور، انسولین انسانی است، همان انسولینی که اکنون در کشورهای اروپایی و آمریکا هم استفاده میشود.
وی تاکید کرد که «ما معتقدیم که تنها پزشک مجاز است به عنوان یک متخصص نوع انسولین بیمار را تعیین کند.»
قاچاق معکوس انسولین به دلیل ارز ۴۲۰۰ تومانی
این سخنان در حالی مطرح شد که محمود نجفی عرب، رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران صبح امروز به تجارتنیوز گفت که «بیش از ۱/۵ برابر نیاز کشور انسولین وارد کشور شده است. به روال هر سال. پس نباید هیچ کمبودی وجود داشته باشد. اما انسولین وارد شده، مجددا صادر میشود. یا به عبارتی از راههای غیرقانونی از کشور خارج میشود.»
بیش از ۱/۵ برابر نیاز کشور انسولین وارد کشور شده است. به روال هر سال. پس نباید هیچ کمبودی وجود داشته باشد. اما انسولین وارد شده، مجددا صادر میشود.
به گفته نجفی عرب، «قاچاق معکوس فقط مخصوص انسولین نیست. برای همه داروهای گران با مشکل قاچاق معکوس مواجهیم. دلیل آن هم قابل توجه است، تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی که سبب میشود دارو با قیمت ارزان وارد شود و با دلار بازار آزاد، از مرز خارج شود. نجفی عرب میگوید «کمبود دارو و انسولین عارضه همین ارز ۴۲۰۰ تومانی است.»
آیا تحریمها در کمبود انسولین تاثیر گذار است؟
در حالی برخی از مسئولان دلیل کمبود انسولین را تحریمهای آمریکا علیه ایران ذکر میکند اما ۱۰ روز پیش ناصر همتی، رئیس بانک مرکزی ایران گفته بود که تحریمهای جدید آمریکا معافیتهای قبلی دارو و کالاهای اساسی را لغو نکرده است. وی تاکید کرد که بانکهایی که در این مرحله مشمول تحریم ثانویه شدهاند همچنان از سوئیفت استفاده کرده و به کار تأمین مالی کالاهای اساسی ادامه خواهند داد.
آقای همتی تاکید کرده بود: «دولت آمریکا به بهانههای مختلف، موانع و مشکلات جدی در نقل و انتقال ارزی برای تامین دارو و غذا ایجاد میکند ولی با تلاش بانک مرکزی، بانکها و تجار محترم، با استفاده از روشهای خاص نگذاشتیم کمبودی از این لحاظ ایجاد شود.»
با این حال روز گذشته رئیس سازمان غذا و داروی ایران با اشاره به اینکه انسولین قلمی، یکی از ارزبرترین داروهای وارداتی کشور است، گفته بود: «کمبودهای مقطعی تنها در مورد انسولین قلمی است و دلیل آن هم مشکلات ناشی از تامین ارز و انتقال آن به شرکت های خارجی طرف قرارداد بهدلیل تحریمها علیه ایران است.»
کاربران شبکههای اجتماعی چه میگویند؟
اما کاربران شبکههای اجتماعی از جمله توییتر از چند روز پیش با هشتگ «انسولین نیست» درباره این کمبود هشدار دادند.
یکی از کاربران در توییتی نوشت: «انسولین برای بیماران دیابتی مانند اکسیژن است. صداشون باشیم…»
کاربری که مبتلا به دیابت است نیز در توییتی نوشت: «فکر کنم در جریان نیستید؛ انسولین برای ما حدود ۶ میلیون ایرانی دیابتی مثل اکسیژن میماند برای انسان، آب برای ماهی، و اسلحه برای شما. ما بدون انسولین واقعا میمیریم. کمبود انسولین فقط و فقط بهخاطر بیکفایتی شماست، وگرنه شما خوب بلدید آنچه لازم دارید را جور کنید.»